Sütitipp tavaszra
Húsvéton túl
Tavasszal legfőképpen a húsvéti ünnepre készülődünk sokan, a konyhatündérek már időben eltervezik a húsvéti menüt, a vendégváró asztalra kerülő süteményeket. Azonban az ünnepet megelőzően és utána is gyakran jól esne valamilyen édesség, amivel nem kell sokat foglalkozni, mégis ideális a délutáni nassoláshoz és cserébe nem kell az egész délelőttöt sütéssel töltenünk. A mi kedvencünk így tavasszal a muffin, mert az alapreceptje egyszerűen elronthatatlan, még a kezdők is bátran nekiállhatnak az elkészítésének, ráadásul számtalan módon tudjuk variálni az ízét és a díszítését.
A muffin alaprecept a következő:
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 10 dkg vaj (vagy olaj)
- 10 dkg cukor
- 2 darab tojás
- 25 dkg liszt
- 3 tk sütőpor
- 2,5 dl tej
- csipetnyi só
- 0,6 dl étolaj
Muffin elkészítése
A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk. A tojást, a cukrot, a tejet és az olajat egy másik tálban összekeverjük és ezt követően hozzáadjuk a már összekevert száraz hozzávalókhoz. A hozzávalókat addig kevergetjük, amíg össze nem állnak masszává. A muffinsütőt kivajazzuk, hogy a kész muffinok könnyebben kiszedhetőek legyenek, belerakjuk a muffinpapírokat és a masszát a formákba töltjük. Arra ügyeljünk, hogy ne töltsük meg teljesen a formát, hanem körülbelül a háromnegyedéig, hogy sütés közben a tésztának legyen helye szépen felemelkedni és formásra sülni.
Előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy teljesen átsült-e a tészta. A muffint süthetjük hagyományos muffinsütőben vagy szilikon muffinformában is, ez utóbbi esetén nem lesz szükségünk a muffinpapírokra, mert a szilikonból az elkészült süti kifordítható. A muffint még sütés előtt ízesítheted kakaóporral, csokoládédarabkákkal vagy csokoládépasztillákkal is. Ilyenkor érdemes a pasztillákból a muffin tetejére is tenni pár darabot, mert sütés után nemcsak finomak lesznek, de jól is néznek majd ki a kis sütijeink.
Megtölthetjük a tésztát még sütés előtt lekvárral, gyümölcsökkel, de akár magvakkal vagy kandírozott gyümölccsel is. A tavaszi szezonban még nem találunk friss gyümölcsöket a kertben, de az áruházakban kapható gyorsfagyasztott epret vagy áfonyát felengedve és a muffinba töltve nagyon finom desszertet kapunk.
Készíthetünk töltött muffint úgy is, hogy nem sütés előtt, hanem sütést követően töltjük meg különböző krémekkel. Ez esetben a kész muffin felső egyharmadát óvatosan levágjuk és a belsejét egy kicsit kikanalazzuk. Az elkészült krémhez adagoljuk a muffin belsejéből kikanalazott tésztát és a krémet az üregbe töltjük úgy, hogy a sütemény felső részére és töltünk egy kicsit a krémből, majd a levágott tetőt a muffinra helyezzük. A süteményt tovább díszíthetjük gyümölcsökkel, aprított magvakkal vagy csokidarabkákkal is.
Az alábbi fotóra kattintva elolvashatod a kávés-csokis-mandulás muffinunk receptjét is! :)
A muffint sokféleképpen díszíthetjük. Használhatunk különböző krémeket a tetejére, de akár cukormasszát is készíthetünk rá vagy vásárolhatunk készen fondantmasszát, amelyet a kellő méretűre nyújtva a muffin tetejére helyezünk. Fondantból készíthetünk rá kis virágokat vagy egyéb formákat, alkalomnak megfelelően.
A mi egyik kedvenc krémünket a következő képpen készítheted el:
Hozzávalók:
- 250 g mascarpone
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- pépesített gyümölcs vagy gyümölcslekvár
A hozzávalókat robotgéppel összekeverjük és már tölthetjük is a muffinba vagy díszítőcsővel díszíthetjük vele a sütik tetejét.
Megfelelő díszítéssel a muffinból varázsolhatsz igazi partysüteményt, mini tortákat szülinapra, de akár ünnepnek megfelelően is dekorálhatod!
Ha muffinpapírt keresel, ide kattintva megtalálod, ha pedig szeretnéd igazán egyedi módon kínálni a kis süteményeket, ide kattintva muffin tálalót is találsz!