Kérdésed van? Hívj minket! +36 70 434 9879

 

Díszítési technikák

Húsvéti macaron

Desszertmester
Desszertmester
2021.07.29 15:31
Húsvéti macaron

Ezt a receptet szoktuk elkészíteni a Macaron készítő tanfolyamokon is, és most szívesen osztjuk meg Önökkel is Farkas Vilmos tolmácsolásában.

 

Alaprecept kb. 2 tepsire

  • 150 g mandulaliszt
  • 150 g porcukor
  • 55 g tojásfehérje
  • (Festék, ha szükséges)
  • 150 g kristálycukor
  • 38 ml víz
  • 55 g tojásfehérje

Speciális eszközök amikre szükségünk lesz:

  • cukorhőmérő, maghőmérő
  • habzsák
  • szilikon lap vagy szilikonos sütőpapír


Az első adagban leírt mandulalisztet, porcukrot, tojásfehérjét, és ha használunk festéket, akkor azt is, egyszerűen keverjük össze és tegyük félre.

A második adagban leírt kristálycukrot és vizet főzzük fel 118-120 C-fokig.
A második adag tojásfehérjét, verjük fel nem túl kemény habbá, majd lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Majd habosítsuk tovább nem túl kemény habbá.
A tojáshab ¼ részét keverjük el a mandulás keverékben, majd a többi habbal óvatosabban keverjük simára. Folyósabb masszát fogunk kapni, mint az egyszerű piskótáé.
Szilikonos sütőpapírt használjunk. Nyomózsákkal alakítsuk a kívánt méretre. Majd kb. 45 percet pihentessük sütés előtt. Légkeveréses előmelegített 155 C-fokos sütőben 8 percet süssük.

Tippek:
A jó macaron titka az alapanyagok előkészítésénél kezdődik. Az első hogy a tojásfehérjét le kell engednünk 4 nappal a felhasználás előtt. A friss tojásfehérje ugyanis túlságosan erős-fogós tartású. Amennyiben friss tojásfehérjéből készítjük, úgy a sütőben meg fog nőni, repedések lesznek rajta, majd amikor kivesszük a sütőből összeesik és ráncos lesz. A fehérjének négy napra van szüksége ahhoz, hogy elkezdjen bomlani és ez által veszítsen a tartásából. Tehát a szükséges tojásfehérjét engedjük le és letakarva tegyük a hűtőbe, majd négy nap múlva vegyük elő (nem baj, ha 1-2 nappal többet áll).


Van még egy alapanyag, amit elő kell készítenünk, és ez a mandulaliszt. Elég nehézkes ezt az alapanyagot mandulaliszt formájában beszerezni, ezért célszerűbb, ha magunk őröljük. Nagyon fontos hogy minél finomabb szemcséjű és minél szárazabb legyen. Tehát, ha magunk őröljük, akkor válasszuk a szeletelt mandulát. Ez a legszárazabb (mivel szeletelt, jobban át van száradva). Háztartási kávédarálóval daráljuk le, ha szükséges szitáljuk át, majd a nagyobb darabokat daráljuk újra. Amennyiben cukrászüzemben készítjük és van rá lehetőségünk, a darált mandulát átengedhetjük gránithengergépen.


A cukorszirup lefőzése közben, az edény oldalára cukorkristályok rakódhatnak le, ezt vizes ecsettel le kell mosnunk, különben a főzet kristályos maradhat. Amikor a cukorszirup felforr, a felszínén hab képződhet, és ebbe kiülhet a cukor esetleges szennyeződéstartalma, ezt egy evőkanállal érdemes „lehabozni”. A cukorszirup hőmérsékletét legpontosabban maghőmérővel ellenőrizhetjük. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre ilyen eszköz, akkor végezzünk szállpróbát a következőképpen. Amikor a főzet kezd sűrűsödni, kanállal vegyünk ki egy keveset és egy cseppet vegyünk a mutató és hüvelykujjunk közé. Ha a két ujjunkkal vastag szálat tudunk húzni a szirupból, akkor kellőképpen besűrűsödött.
A macaronnak nagy ellensége a magas páratartalom, ilyen környezetben inkább kerüljük a készítését.

A jó macaron félgömb alakú, pici kiforrt talpacskával. Kívül fényes és roppanós, belül pedig kellemesen lágy. Sűrű krémekkel szokás összetölteni, és egy éjszakát állni kell hagyni, hogy kellemesen összeérjen.

muffin

 

Ha elkészítetted és szívesen megosztanád velünk és követőinkkel saját munkádat, kérjük küldj az elkészült munkádról fotót az info@desszertmester.hu e-mail címre. :)
/A munkádról készült fotó elküldésével hozzájárulsz ahhoz, hogy azt weboldalunkon megoszthassuk, inspirálva ezzel másokat is az örömteli alkotásra./