Cukrászkellékek áruháza

     
     
  
  
Keresés
0 termék
Webáruház
Magyar
Magyar
English
Deutsch
Kosár
 
Pénztár
 
Üdvözöljük! Kérjük , vagy regisztráljon új fiókot
Ételfestékek, mit jelentenek az E számok

Ételfestékek, mit jelentenek az E számok.


Minden hónapban átfogó képet szeretnénk adni egy-egy ételfesték csoportról vagy egyéb tortadekoráláshoz használt alapanyagról, hogy megkönnyítsük vásárlóink számára a választást.


Sok helyről sokféle információt kapunk arról, hogy mi egészséges, mi lehet ártalmas szervezetünk számára, és ezek hatására igyekszünk tudatosan vásárolni, tehát elolvassuk a terméken lévő leírást, az összetevők listáját.

A legtöbb esetben számunkra értelmezhetetlen E számok tömegével találkozunk. Utánajártunk, hogy mit is jelölnek az E számok, és ennek fényében kinek melyik terméket érdemes választania.


Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A számozás az Internatioanl Numbering System (INS) rendszerét követi. Az INS adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az EU.

Tévhit, hogy minden E számmal jelölt adalékanyag káros az egészségre. Például a C vitaminnak, pontosabban az L-aszkorbinsav is van E szám besorolása: E300.


„A gyermekek viselkedésére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”


Ezt a mondatot egy új Európai Unióban hatályba lépett szabályozás szerint minden termékre rá kell írnunk, amely a következő ételszínezéket legalább egyikét tartalmazza: E102, E104, E110, E122, E124, E129.

1987-ben a The Lancet című brit orvosi folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amelyet az Egyesült Királyság élelmiszerügyi hatósága (FSA) 750 ezer fonttal támogatott. A brit Southampton Egyetem kutatói szerint a gyermekeknél bizonyos ételfestékek (lásd fent) és a tartósításra használt nátrium-benzoát (E211) együtt hiperaktivitást okozhat. A háromszáz hiperaktívnak minősített (három- és nyolcéves) gyermek ugyanolyan színű gyümölcslevet ivott, ám az egyik csoport italába ételfestéket és tartósítószert csempésztek. A pedagógusokkal és a szülőkkel nem tudatták, ki mit kapott a poharába. A felnőttek ennek ellenére pusztán a gyerekek viselkedése alapján nagy biztonsággal meg tudták mondani, ki kapta az ételfestékes-tartósítószeres üdítőt.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy az eddigi kutatások alapján a tartósítószer (E211) és az említett ételfestékek együttes jelenléte okozhatja a hiperaktivitás tüneteit.


Ételfesték vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy mit szeretnénk színezni, mennyi színezőanyagot kell használnunk (pl. piros és fekete szín eléréséhez sokkal több festékre van szükségünk, mint más színek esetében), és hogy gyermekek vagy felnőttek részére készül-e a desszert.

Ha az ételfesték felhasználásával készült desszertek gyermekeink étkezésébe is rendszeresen bekerülnek, biztonsággal ajánljuk a PME természetes ételszínezőit. A fent említett hiperaktivitást okozható adalékanyagoktól mentes festékek kiválóan színeznek, megbízható eredményt nyújtanak. Itt kiemelnénk, hogy azok a festékek, amelyek tartalmaznak kék színt (pl. lila, égkék), ebben a vonalban sem 100%-ban természetesek, mert a kékhez az E133 brillantkék mesterséges színt használják, ez azonban nem szerepel a hiperaktivitást kiváltható adalékanyagok listáján.

Érdemes figyelembe venni a termék gyártóját is. Ha Európai Uniós tagállamban készül a termék, akkor minden bizonnyal megfelel a szigorú EU-s előírásoknak. Több amerikai gyártótól származó terméket nem forgalmazhatunk, mert azok olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek az Egyesült Államokban engedélyezettek, az Unión belül viszont már betiltottak. Elsősorban az amerikai gyártók gyakran használnak genetikailag módosított alapanyagokat is, amelyeknek szintén egyelőre előreláthatatlan hatási lehetnek a szervezetünkre.


Ételfesték vagy bármilyen színezett élelmiszer (üdítők, cukorkák, jégkrémek) vásárlása esetén tehát figyeljünk a fent említett adalékanyagok együttes jelenlétére, így könnyen ki tudjuk szűrni melyiket érdemes választani.
A cikkhez felhasznált források:

wikipédia

válasz.hu

Gyártói információk

Vissza

Tudjon meg többet

A marcipán

Hogyan kell marcipánnal bevonni? Mennyire lesz szükségem egy 12 szeletes tortához? Hogyan tároljam? Mit jelent hogy izzad, és miért van ez? Ha bármelyik kérdés már felmerült, akkor most megadjuk a választ lapozás után.

Bővebben

Ételfestékek, mit jelentenek az E számok

Minden hónapban átfogó képet szeretnénk adni egy-egy ételfesték csoportról vagy egyéb tortadekoráláshoz használt alapanyagról, hogy megkönnyítsük vásárlóink számára a választást.

Bővebben

Egy finom krém, ami szinte mindenhez jó.

Most megosztunk Önökkel egy receptet, amit bátran lehet díszítéshez haszálni, és garantáltan finom. Tartja a formáját és mégis krémesen lágy.

Bővebben

JEM kiszúrók használata

A JEM kiszúrók új dimenziót tárnak a tortadekorálás elé, de használatuk külön figyelmet és némi gyakorlást igényel. Segítünk ebben.

Bővebben
Kapcsolat

Barátaink


Facebook
Google+