Cukrászkellékek áruháza

     
     
  
  
Keresés
0 termék
Webáruház
Magyar
Magyar
English
Deutsch
Kosár
 
Pénztár
 
Üdvözöljük! Kérjük , vagy regisztráljon új fiókot
A marcipán

Egy kis történelem


Ősét már az ókorban a perzsák is ismerték, ez az ősi marcipán azonban még mandulával és mézzel dúsított olívaolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. A keresztes háborúk hatására lovagokon és kereskedőkön keresztül eljutott Spanyolországba, Portugáliába, Velencébe, ahol eleinte csak az uralkodók asztalán volt található, mert az elkészítéséhez még nem volt elegendő cukor. Miután Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, az Újvilág terményei átkerültek Európába is, köztük a cukornád is. Ennek következtében az európai cukrászat fellendült, s vele a marcipángyártás is.


Összetételét tekintve tehát a marcipán egy mandulából és cukorból készült massza. Az összetevők arányaitól függően viszont többféle marcipánt különböztetünk meg:- Egyszeres marcipán: egy rész mandulabél egy rész porcukor.

- Kétszeres marcipán: egy rész mandulabél két rész porcukor.

- Háromszoros marcipán: egy rész mandulabél, három rész porcukor.

Modellezéshez, torták bevonásához a háromszoros marcipán a legalkalmasabb, könnyen nyújtható, formázható, nem reped. (Az általunk forgalmazott marcipánok is háromszoros marcipánok). Sütéshez, krémek készítéséhez, csokoládékhoz a kétszeres, sőt inkább az egyszeres marcipán a legmegfelelőbb, ez e-mailben külön rendelhető.


Színezés:

A marcipánt legegyszerűbben gél/zselé állagú színezőkkel tudjuk otthon színezni. Egy fogpiszkálót mártsunk a gélbe majd kenjük a rátapadt festéket a marcipánra. Gyúrjuk át a marcipánt úgy, hogy a festék teljesen elkeveredjen. Ha még sötétebb árnyalatot szeretnénk, akkor ismételjük meg még egyszer a fenti műveletet. Természetesen használhatunk porfestékeket is, vagy a természetes összetételű festékeink is kitűnően alkalmasak erre.

A fekete és a piros színt mindig nehezebb otthon előállítani, ezekből a festékekből több kell, mint más színek esetében. Feketénél előny, ha előbb barnára színezzük a masszát és utána feketére, pirosnál pedig érdemes rózsaszínből kiindulni.

Sokan szeretnének például esküvői tortához fehér marcipánt használni. A marcipán a mandula miatt mindig enyhén sárgás, drapp színű lesz. Ilyenkor érdemes inkább fondantot használni, vagy kapható már fehér festék, amivel a marcipánt is fehérre tudjuk színezni.


Mennyit vásároljak burkoláshoz?

Egy normál (standard méret) 25-26cm-es sütőformában sütött kerek torta bevonásához körülbelül 50-60dkg marcipánra van szükség, a marcipánt kb. 3mm vékonyra nyújtsuk.

20 cm átmérő 30dkg

24cm átmérő 50dkg

26cm átmérő 60dkg

28cm átmérő 70dkg

30cm átmérő 90dkg

A megadott mennyiségek kerek, kb. 7cm magas tortákra vonatkoznak.


Miért "izzad" a marcipán?


Sokszor tapasztalhatjuk, hogy amint a hűtőből kivesszük a burkolt tortát, a felüleltén vékony páraréteg képződik. Ez a hőmérséklet különbségből adódóan egy teljesen normális fizikai jelenség, de azért van egy-két jótanács amit ha betartunk, minimálisra csökkenthetjük a mértékét.


Ha burkolt tortát tárolunk a hűtőben, érdemes a hűtőt kisebbre álltani, ne a maximumom üzemeljen. Így kevésbé hűl le a torta, és kisebb lesz a hőmérsékletkülönsbég, ha kivesszük a hűtőből. Továbbá a hűtőben általában magas a páratartalom, ami ellen szintén érdemes védekezni. Ha van egy tökéletesen légmentesen záródó műanyag tárolónk, akkor lehetőleg abba helyezzük a tortát és így tegyük a hűtőbe. Így a nem kívánt szagok sem járják át a süteményt. Ha nincs ilyen tárolónk, akkor érdemes egy karton tortadobozban tárolni, mert a karton magába szívja a levegő nedvességtartalmát. A szagok ellen csak minimálisan véd.


A fel nem használt marcipánt légmentesen, frissentartó fóliába csomagoljuk be és szobahőmérsékleten tároljuk. Nem igényel hűtést! Ha levegő éri, elkezd megszáradni, és utána már nem tudjuk felhasználni.

Vissza

Tudjon meg többet

A marcipán

Hogyan kell marcipánnal bevonni? Mennyire lesz szükségem egy 12 szeletes tortához? Hogyan tároljam? Mit jelent hogy izzad, és miért van ez? Ha bármelyik kérdés már felmerült, akkor most megadjuk a választ lapozás után.

Bővebben

Ételfestékek, mit jelentenek az E számok

Minden hónapban átfogó képet szeretnénk adni egy-egy ételfesték csoportról vagy egyéb tortadekoráláshoz használt alapanyagról, hogy megkönnyítsük vásárlóink számára a választást.

Bővebben

Egy finom krém, ami szinte mindenhez jó.

Most megosztunk Önökkel egy receptet, amit bátran lehet díszítéshez haszálni, és garantáltan finom. Tartja a formáját és mégis krémesen lágy.

Bővebben

JEM kiszúrók használata

A JEM kiszúrók új dimenziót tárnak a tortadekorálás elé, de használatuk külön figyelmet és némi gyakorlást igényel. Segítünk ebben.

Bővebben
Kapcsolat

Barátaink


Facebook
Google+